W duchu babcinych przysmaków

Robert Środecki, 01 wrzesień 2013, 02:29
Średnia: 0.0 (0 głosów)
Przed tygodniem w świetlicy wiejskiej w Trzcianach wzniesiono okazały piec chlebowy. W minioną sobotę sołtys, rada sołecka i KGW zorganizowali dla mieszkańców festyn pod hasłem ,,W duchu babcinych przysmaków”. Na stołach królowały potrawy z kapusty.
W duchu babcinych przysmaków

Mieszkańcy podczas degustacji. Fot. Robert Środecki

Sołtys Trzcian Bogusława Knapik zakasała rękawy i wzięła się ostro do roboty. Najpierw dzięki uzyskanej dotacji doprowadziła do budowy okazałego pieca chlebowego w świetlicy wiejskiej. Po kilku dniach przy pomocy koleżanek z koła gospodyń zorganizowała festyn. Na stołach królowała kapusta: bigosy, krokiety, pierogi i danie o tajemniczej nazwie ,,pokusa sołtysa”. – To kapusta włoska przekładana kiełbasą pokryta serem i zapieczona – zdradziła nam składniki dania Bogusława Knapik. Palce lizać. Dzięki zaangażowaniu kilku osób udało się zintegrować lokalną społeczności i zachęcić mieszkańców do wspólnej zabawy. – Pod koniec września ruszają warsztaty pieczenia chleba. Wszystkich chętnych już dzisiaj serdecznie zapraszam – zdradziła nam pani sołtys. Na sobotnim festynie wszyscy bawili się znakomicie.

Komentarze do artykułu
Dodaj komentarz
Najczęściej czytane
W Więcborku odbył się niecodzienny ślub. Przed ołtarzem...
A więc jednak szowinizm. Tego, co wydarzyło się w trakcie meczu 22....
– Kilka tygodni temu pisaliście o apelu samorządowców w sprawie...
Najwyżej oceniane
Sprawa lip rosnących przy ulicy Dworcowej w Kamieniu wciąż budzi...
Rada Miejska w Sępólnie nie zgodziła się na budowę kościoła na...
Rada Miejska w Sępólnie nie zgodziła się na budowę kościoła na...