Wielkanocne warsztaty kulinarne

Robert Środecki, 29 marzec 2013, 23:04
Średnia: 0.0 (0 głosów)
Przez dwa dni w Centrum Kultury i Sztuki w Sępólnie odbywały się warsztaty kulinarne zorganizowane przez Lokalną Grupę Działania Nasza Krajna. W zajęciach uczestniczyło kilkanaście pań, głównie przedstawicielek okolicznych kół gospodyń wiejskich. Gospodynie udowodniły, że w kuchni czują się znakomicie.
Wielkanocne warsztaty kulinarne

Gospodynie gniotą ciasto na żyda. Fot. Robert Środecki

Pierwotnie warsztaty kulinarne miały się odbyć pod gołym niebem na sępoleńskim molo, jednak kapryśna aura pokrzyżowała plany organizatorom. Ostatecznie imprezę przeniesiono do Centrum Kultury i Sztuki. Warsztaty składały się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. Tematyka warsztatów teoretycznych dotyczyła obyczajów związanych z okresem świąt, natomiast część praktyczna zakładała wykonanie wielu potraw kojarzących się z Wielkanocą. Gospodynie pod czujnym okiem kucharzy i twórców regionalnych wykonywały wyroby wędliniarskie (biała kiełbasa, kaszanka), pasztety, przyrządzały wieprzowinę ze świniobicia, przygotowywały śniadania wielkanocne i słodkości (żyd). Ekspertami ujawniającymi gospodyniom szereg sekretów kulinarnych byli kucharze: Miłosz Adamski i Andrzej Barczyński oraz wytwórca regionalnych wędlin Piotr Lenart.
Warsztaty kulinarne organizowane przez LGD Nasza Krajna cieszą się dużą popularnością.  Panie z kół gospodyń wiejskich dziękują i czekają na więcej.