Zamarte

Dożynki gminno-powiatowe w stolicy ziemniaka

Robert Lida, 14 wrzesień 2023, 11:41
Średnia: 0.0 (0 głosów)
Zamarte po raz drugi było gospodarzem dożynek gminno-powiatowych. Jest do doskonałe miejsce na tego typu imprezy, a świadczy o tym liczba jej uczestników.
Dożynki gminno-powiatowe w stolicy ziemniaka

Dożynkowy korowód przemaszerował na boisko przy szkole

Dożynki gminno-powiatowe w stolicy ziemniaka

Mszę odprawił ojciec Zbigniew Kolka

Sobotnie uroczystości rozpoczęła msza święta dziękczynna odprawiana w Sanktuarium Matki Bożej Szkaplerznej przez ojca Zbigniewa Kolkę, proboszcza miejscowej parafii, przeora klasztoru karmelitów bosych oraz kustosza sanktuarium. W sprawowaniu najświętszej ofiary towarzyszyli mu pozostali księża z dekanatu kamieńskiego. Po mszy sformował się dożynkowy korowód, który przemaszerował na boisko przy szkole podstawowej. Prowadziła go znana nie tylko w powiecie kapela Jucha działająca przy Wiejskim Domu Kultury w Dąbrówce. 
Wszystkich zgromadzonych przed sceną przywitał gospodarz gminy, burmistrz Wojciech Głomski. Po oficjalnych przemówieniach starostowie dożynek: Aleksandra Bech i Łukasz Kopiszka wręczyli bochny chleba staroście Jarosławowi Tadychowi oraz burmistrzowi Wojciechowi Głomskiemu. Panowie ucałowali je, podzielili na kawałki i rozdali wszystkim obecnym. Mamy nadzieję, że ten przepiękny, staropolski zwyczaj mimo zwariowanych czasów utrzyma się jak najdłużej. 
Nieodłącznym elementem święta plonów są wieńce – żniwne korony. Jeszcze kilka lat temu przy okazji organizowano konkursy na najpiękniejszy wieniec. W tej chwili organizatorzy od tego odeszli od tego i każde z kół gospodyń wiejskich, które taki wieniec przygotowało, otrzymuje specjalne podziękowanie i kilkusetzłotową nagrodę. Chodzi o to, że wszystkie panie się napracowały i wszystkie zasługują na nagrodę oraz o to, aby trudna sztuka przygotowywania dożynkowych wieńców nie zanikła. Mimo to na własną rękę przeprowadziliśmy szybki plebiscyt wśród siedzących w pierwszym rzędzie i właściwie wszystkim najbardziej podobał się wieniec wykonany przez KGW Dorotowo. Na pewno wymagał on najwięcej pracy.
Dożynkową tradycją jest również nagradzanie wyróżniających się rolników. W tym roku takie nagrody wręczane przez starostę Jarosława Tadycha otrzymało po dwóch rolników z każdej gminy: Piotr Pięta z Dużej Cerkwicy, Aleksandra i Mateusz Stosikowie z Płocicza, Patyryk Prekop z Wilkowa, Sylwia Czapiewska z Piaseczna, Bożena i Karol Olejnikowie z Zabartowa, Marzena i Jarosław Ptakowie z Wilczych Jarów, Mariusz Wasiak z Mierucina oraz Łukasz Paliga z Sośna. Dodatkowo Kujawsko-Pomorska Izba Rolnicza nagrodziła Mateusza Krawczyka z Płocicza oraz Łukasza Piotrowskiego z Dąbrówki. Te nagrody wręczył przewodniczący Rady Powiatowej KPIR w Sępólnie Stanisław Drogoś. 
Rozstrzygnięto również konkurs „Potrawy z krajeńskiego eko-ogródka” ogłoszony przez burmistrza Sępólna. Przystąpiło do niego 11 kół gospodyń wiejskich z terenu gminy Kamień i Sępólno. Pierwsze miejsce zajęły panie z Komierowa za gołąbki z kaczki z kaszą i grzybami w sosie żurkowym. Zwycięską potrawę oferowały na swoim stoisku. 
Podobne frykasy dostępne były także na innych licznych i obleganych stoiskach. Były również stoiska z typowo jarmarcznym mydłem i powidłem. Nie nudzili się najmłodsi uczestnicy dożynek, dla których przygotowano różne gry i zabawy. Najważniejsze jest to, że dopisała pogoda i dopisali rolnicy oraz mieszkańcy powiatu.