Filetowali karpie

Robert Lida, 24 grudzień 2014, 00:07
Średnia: 0.0 (0 głosów)
Panie z Borzyszkowa i okolic wiedzą, jak uporać się z wigilijnym karpiem. W miejscowej świetlicy zorganizowano pokaz filetowania tej ryby. Filety trafiły na patelnię i zostały na miejscu skonsumowane.
Filetowali karpie

Burmistrz Kuszewski i prezes Fifielski też nauczyli się filetować ryby. Fot. Robert Lida

Organizatorem pokazu była Lokalna Grupa Rybacka ,,Nasza Krajna i Pałuki” z siedzibą w Nakle.
– Pokazy organizujemy dwa razy do roku w każdej z pięciu gmin należących do grupy, w ramach akcji „Dzień karpia”. Celem akcji jest popularyzacja tej ryby. Chcemy zachęcić do jej spożywania nie tylko z okazji Wigilii Bożego Narodzenia, ale przez cały rok – mówi wiceprezes LGD, Tomasz Fifielski. Pokaz spotkał się z dużym zainteresowaniem nie tylko wśród gospodyń, ale również panów, których rola zwykle ograniczała się wyłącznie do uśmiercenia świątecznego karpia. W roli prelegenta i instruktora wystąpił Jan Bągrowski z Gospodarstwa Rybackiego w Ślesinie. Jego pokaz nie ograniczał się wyłącznie do umiejętnego posługiwania się nożem. Pan Jan sprzedał też uczestnikom wiele tajników rybnej kuchni. Opowiadał również o hodowli i biologii ryb.