Otwarcie browaru w Kujankach

Piwo z ,,Poziomki”

Piotr Pankanin, 02 maj 2013, 00:11
Średnia: 0.0 (0 głosów)
Czy można naważyć piwa z poziomki? Można, pod warunkiem, że dzieje się to w ,,Poziomce” w Kujankach, niezwykłym miejscu, gdzie Wielkopolska wita się z Krajną. A co do tego trzeba? Niewiele, czyli dużo pieniędzy i przebojowości Anny i Jerzego Kanurskich. To wszystko? Nic podobnego. Pięcioro przedsiębiorczych dzieci to najistotniejszy potencjał sprzyjający rodzinnej inwestycji jakim jest browar ,,Poziomka” - chluba powiatu złotowskiego.
Piwo z ,,Poziomki”

Wstęgę otwierającą podwoje nowoczesnego browaru w Kujankach przecina Anna Kanurska w towarzystwie męża Jerzego. Fot. Piotr Pankanin

Tegoroczny ,,Prazdnik Pierwowo Maja" w Kujankach, to prawdziwe święto pracy włożonej w uruchomienie browaru regionalnego. Z jego dobrodziejstw na co dzień będą mogli korzystać co najmniej mieszkańcy powiatów: złotowskiego, pilskiego i sępoleńskiego. Pierwszego piwa nawarzył syn Kanurskich,18-letni Jędrzej, bodajże najmłodszy browarnik w Polsce. Trzy gatunki świeżutkiego piwa: pszeniczne, pils i ciemne smakują wyśmienicie. Potwierdzili to jednogłośnie uczestnicy uroczystego otwarcia browaru z Ryszardem Rynkowskim, przyjacielem Kanurskich na czele. Więcej w papierowym wydaniu ,,Wiadomości Krajeńskich” w najbliższy czwartek.