W duchu babcinych przysmaków
Sołtys Trzcian Bogusława Knapik zakasała rękawy i wzięła się ostro do roboty. Najpierw dzięki uzyskanej dotacji doprowadziła do budowy okazałego pieca chlebowego w świetlicy wiejskiej. Po kilku dniach przy pomocy koleżanek z koła gospodyń zorganizowała festyn. Na stołach królowała kapusta: bigosy, krokiety, pierogi i danie o tajemniczej nazwie ,,pokusa sołtysa”. – To kapusta włoska przekładana kiełbasą pokryta serem i zapieczona – zdradziła nam składniki dania Bogusława Knapik. Palce lizać. Dzięki zaangażowaniu kilku osób udało się zintegrować lokalną społeczności i zachęcić mieszkańców do wspólnej zabawy. – Pod koniec września ruszają warsztaty pieczenia chleba. Wszystkich chętnych już dzisiaj serdecznie zapraszam – zdradziła nam pani sołtys. Na sobotnim festynie wszyscy bawili się znakomicie.