Warsztaty przy wigilijnym stole

Robert Środecki, 16 grudzień 2013, 00:29
Średnia: 0.0 (0 głosów)
W ubiegły czwartek i piątek w świetlicy wiejskiej w Borzyszkowie odbyły się dwudniowe warsztaty kulinarne zorganizowane przez Lokalną Grupę Działania Nasza Krajna. Adresatami warsztatów byli właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz członkinie okolicznych kół gospodyń wiejskich. Przygotowywano głównie tradycyjne potrawy, które trafiają na wigilijny stół.
Warsztaty przy wigilijnym stole

Panie biorące udział w warsztatach przygotowują składniki do kolejnej potrawy. Fot. Robert Środecki

,,Adwent i Wigilia na Krajnie, wpływ obyczajowości na kuchnię regionalną. Potrawy jarskie i ich znaczenie w gastronomii wiejskiej” - to hasło przewodnie przedświątecznych warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez LGD Nasza Krajna i Krajową Sieć Obszarów Wiejskich. W rolę kulinarnych przewodników wcielili się doskonale znani Piotr Lenart i Miłosz Adamski. Wspierała ich Grażyna Szelągowska. Gospodynie pod czujnym okiem kucharzy przygotowywały zupy, ryby w różnej postaci oraz gołąbki z kaszą serwowane z pysznym sosem grzybowym. Dania jarskie nie były jedynymi, które pojawiły się na stołach. W piątek członkinie KGW brały udział w przygotowaniu gęsi. Dwudniowe warsztaty zakończyła wspólna wieczerza.
W sobotę część przygotowanych potraw pojawiła się na wystawie Krajeńskich Stołów Wigilijnych w hali Krajna Arena w Sępólnie.