Warsztaty przy wigilijnym stole
,,Adwent i Wigilia na Krajnie, wpływ obyczajowości na kuchnię regionalną. Potrawy jarskie i ich znaczenie w gastronomii wiejskiej” - to hasło przewodnie przedświątecznych warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez LGD Nasza Krajna i Krajową Sieć Obszarów Wiejskich. W rolę kulinarnych przewodników wcielili się doskonale znani Piotr Lenart i Miłosz Adamski. Wspierała ich Grażyna Szelągowska. Gospodynie pod czujnym okiem kucharzy przygotowywały zupy, ryby w różnej postaci oraz gołąbki z kaszą serwowane z pysznym sosem grzybowym. Dania jarskie nie były jedynymi, które pojawiły się na stołach. W piątek członkinie KGW brały udział w przygotowaniu gęsi. Dwudniowe warsztaty zakończyła wspólna wieczerza.
W sobotę część przygotowanych potraw pojawiła się na wystawie Krajeńskich Stołów Wigilijnych w hali Krajna Arena w Sępólnie.