Wielka degustacja w palacu
Takiego oblężenia sala balowa pałacu w Sypniewie nie przeżywała od dawna. Prezentacja stołów wigilijnych od lat przyciąga koneserów dobrej kuchni oraz liczne gospodynie domowe podpatrujące patenty kulinarne zastosowane przez wystawców. Wśród zaproszonych gości nie mogło zabraknąć samorządowców szukających bezpośredniego kontaktu z wyborcami. Lokalne władze chętnie pozowały do zdjęć. Zwiedzanie stoisk i wielką konsumpcję poprzedziły występy artystyczne okolicznej młodzieży. Ksiądz proboszcz Andrzej Jasiński poświęcił potrawy przygotowane przez gospodynie z Runowa, Radońska, Dąbrówki i Toninka.
W swojej krótkiej przemowie kilka słów poświęcił roli świąt w życiu każdego chrześcijanina. Momentem wieńczącym wystawę stołów wigilijnych była wielka degustacja przygotowanych potraw. Na stołach dominowały ryby w różnej postaci i pierogi. Nie zabrakło innych tradycyjnych dań wigilijnych. Gospodynie reprezentujące wszystkie gminy zadbały o każdy szczegół. Wystawa stołów nigdy nie miała charakteru konkursu i rywalizacji. Panie z poszczególnych kół przygotowują potrawy dla przyjemności. Ich niebywały trud i zaangażowanie dostrzegli przedstawiciele władz samorządowych, którzy nagrodzili gospodynie nagrodami rzeczowymi. Impreza cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Z roku na rok przybywa zwiedzających i smakoszy. Kolejna okazja do podziwiania bogato ustrojonych stołów świątecznych i wielkiej degustacji nadarzy się za kilka miesięcy, w przededniu świąt wielkanocnych.