Wielkie gotowanie
– W organizację czterech imprez kulinarnych zaangażowane są wszystkie koła gspodyń wiejskich z naszej gminy, które zaprezentują swoje kulinarne specjalności. Przewidziano cztery kategorie dań: dania mięsne plus surówki i sałatki, dania jarskie i zupy, ciasta i desery oraz dania z grilla. Część potraw będzie już gotowa, a część będzie powstawać na oczach mieszkańców czy gości. Najlepsze przepisy zostaną wydane w formie przewodnika turystyczno-kulinarnego po gminie – mówi Bożena Lewandowska, przewodnicząca Gminnej Rady Kobiet w Kamieniu.
Ustalono juz terminy poszczególnych imprez: 1 maja na rynku miejskim w Kamieniu, 13 maja w Płociczu, 27 maja na plaży miejskiej w Kamieniu i 9 czerwca w Zamartem. Szykuje się zatem prawdziwy kulinarny maraton. Panie z poszczególnych KGW odkurzają swoje zeszyty z przepisami. Odświeżają w pamięci przepisy, które kiedyś przekazały im matki czy babki. Naprawdę zapowiada się ciekawie i smacznie. Są już na terenie Pomorza i Kujaw miejscowości, które organizują tzw. festiwale smaku czy imprezy oparte na jednej potrawie. Przodują w tym gminy z doliny Wisły. Przykładem jest Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych.
Gmina Kamień na razie nieśmiało próbuje też promować własną potrawę, a dokładniej potrawkę z kurczaka po kamieńsku według przepisu pani Krystyny Głomskiej z Dużej Cerkwicy. Kto brał udział w Powiatowym Dniu Kobiet w Kamieniu, mógł już jej spróbować. Kolejnym miejscem, do którego potrawka zawędruje, będzie wystawa stołów wielkanocnych w Sępólnie.