Ziemniaki, kartofle i pyry w roli głównej
Gdzie, jeśli nie w Kamieniu, zorganizować święto ziemniaka? Z tą gminą od lat związana jest placówka badawcza funkcjonująca w Zamartem, zajmująca się hodowlą ziemniaka. Co jest potrzebne do tego, aby urządzić święto ziemniaka? Wystarczą ziemniaki. Na kamieńskiej plaży ustawiono cały szpaler namiotów, w których swoje stanowiska zlokalizowały panie z kół gospodyń wiejskich. Na patelniach zaskwierczał rozgrzany olej i rozpoczęła się masowa produkcja placków ziemniaczanych i innych potraw z ziemniaków. Tymi specjałami nakarmiono może dwa tysiące osób. Na pewno było ich więcej niż na dożynkach powiatowych. Do smażenia placków zabrał się też odziany w gustowny fartuszek przewodniczący rady miejskiej, Kazimierz Warylak, kucharz wojskowy. Kto nabrał krzepy po posiłku, mógł wziąć udział w różnych konkurencjach sprawnościowych z ziemniakami w roli głównej, np. wyciskaniu worka pełnego ziemniaków. Był również konkurs na najdziwniejszego i najcięższego ziemniaka. Ziemniaczanych atrakcji było bez liku. Przy tak licznej widowni władze miasta uroczyście oddały do użytku nowy amfiteatr wybudowany nad brzegiem jeziora. Wstęgę przecinał burmistrz, przewodniczący rady i dyrektor MGOK. Inwestycja kosztowała blisko milion złotych. Amfiteatr to nie tylko zadaszona scena i widownia, ale również bogate zaplecze socjalne dla funkcjonującej obok plaży miejskiej i kompleksu boisk do siatkówki plażowej. W ramach inwestycji zakupiono również nagłośnienie i oświetlenie sceny. Sprawdzono je podczas występów lokalnych zespołów ludowych oraz kapeli podwórkowej „Z nad Mochla” z Piotrem Leśniewskim w roli wokalisty. Gwiazdą wieczoru był zespół Dziani i Cygańskie Gwiazdy. Imprezie towarzyszyła prezentacja stoisk z rękodziełem. Wyroby z drewna, gliny i innych materiałów można było nie tylko obejrzeć, ale również kupić. Znakomita pogoda, dobra muzyka i zapachy dobiegające z plaży w Kamieniu przyciągały nieprzebrane tłumy nie tylko mieszkańców miasteczka, ale również sąsiednich miejscowości.