Nie bójmy się dziczyzny
Warsztaty kulinarne rozpoczęły się od wspólnego śniadania. Przy suto zastawionych stołach zasiedli uczestniczy warsztatów oraz zaproszeni goście, m.in. Mieczysław Ciepłuch z Więcborka, burmistrz Paweł Toczko i Bogdan Różycki, reprezentujący nadleśnictwo. Fachowcy z dziedziny łowiectwa i kulinariów mówili o naturalnym potencjale Krajny i łatwym dostępie do dziczyzny. – Nie bójmy się dziczyzny. Nauczmy się ją dobrze przyrządzać – powiedział jeden z gości. Po śniadaniu uczestnicy warsztatów pod okiem fachowców przystąpili do pracy. Mieli za zadanie uwędzić kiełbasę z dzika, przygotować gulasz i zrobić białą kiełbasę. Dla chętnych przygotowano konkurs na najlepszego zraza. Panie biorące udział w tej rywalizacji miały do dyspozycji te same produkty. Liczył się smak i sposób podania. O zwycięzcach, którzy cenne nagrody odebrali podczas Jarmarku św. Wawrzyńca piszemy w innym miejscu. Warsztaty od samego początku cieszą się dużym zainteresowaniem. Okoliczne gospodynie chętnie korzystają z darmowych rad fachowców.
Zaloguj się lub Zarejestruj aby dodać komentarz.