Poznaj smak Krajny
,,Poznaj smak Krajny - dziczyzna i gęsina lokalną krajeńską marką” - to hasło przewodnie kolejnych warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez LGD Nasza Krajna. Warsztaty były adresowane do członkiń KGW oraz właścicieli gospodarstw agroturystycznych i punktów gastronomicznych funkcjonujących na obszarach wiejskich. Piątkowe spotkanie na molo rozpoczęło się od wspólnego śniadania. Na stole dominowały kiełbasy z dzika i pyszne pasztety. Po odbyciu krótkich zajęć seminaryjnych uczestnicy warsztatów przystąpili do wykonywania potraw. Najpierw trzeba było przygotować półprodukty. Marynowanie mięsa na gulasz, przygotowanie zrazów i farszu na gołąbki, wykonanie rolady z dzika, przygotowanie okrasy, pasztetów i smarowidła jesiennego, wykonanie potrawki z gęsi - to tylko niektóre zadania, jakie realizowali uczestnicy warsztatów pod okiem fachowców. Piątkowe spotkanie uwieńczyła prezentacja wykonanych potraw oraz wspólna kolacja.
Warsztaty kulinarne organizowane przez LGD cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. Obok kobiet przy stole coraz częściej stają panowie. Okazuje się, że to ich naturalne środowisko. Z nożem do porcjowania mięsa radzą sobie równie dobrze jak gospodynie z wieloletnim stażem.
Zaloguj się lub Zarejestruj aby dodać komentarz.