Wielkanocne warsztaty kulinarne
Pierwotnie warsztaty kulinarne miały się odbyć pod gołym niebem na sępoleńskim molo, jednak kapryśna aura pokrzyżowała plany organizatorom. Ostatecznie imprezę przeniesiono do Centrum Kultury i Sztuki. Warsztaty składały się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. Tematyka warsztatów teoretycznych dotyczyła obyczajów związanych z okresem świąt, natomiast część praktyczna zakładała wykonanie wielu potraw kojarzących się z Wielkanocą. Gospodynie pod czujnym okiem kucharzy i twórców regionalnych wykonywały wyroby wędliniarskie (biała kiełbasa, kaszanka), pasztety, przyrządzały wieprzowinę ze świniobicia, przygotowywały śniadania wielkanocne i słodkości (żyd). Ekspertami ujawniającymi gospodyniom szereg sekretów kulinarnych byli kucharze: Miłosz Adamski i Andrzej Barczyński oraz wytwórca regionalnych wędlin Piotr Lenart.
Warsztaty kulinarne organizowane przez LGD Nasza Krajna cieszą się dużą popularnością. Panie z kół gospodyń wiejskich dziękują i czekają na więcej.
Zaloguj się lub Zarejestruj aby dodać komentarz.